VLAGA, PLESEN, KONDENZ
Obolenja dihal, astma, pršice…

vlagaZa odpravljanje prekomerne zračne vlage v bivalnih prostorih je najprimernejše ustrezno učinkovito mehansko prezračevanje.                                    

S klasičnim okenskim zračenjem v pogojih povečane zrakotesnosti oken in sodobnih stanovanjskih prostorov pogosto težko dosežemo primerno prezračenost. Običajno zračimo premalo – in tvegamo slab zrak ter tako povzročamo neprimerne fizikalno higijenske razmere, predvsem v obliki prekomerne koncentracije CO2 ter vlage in posledično plesni. Oziroma zračimo preveč – in tako po nepotrebnem izgubljamo energijo čemur sledijo višji stroški ogrevanja.

Preveč vlage v zraku povzroča soparo, pri čemer vlaga kondenzira na hladnih površinah zidov in oken, kar ima za posledico nastanek kondenza in plesni ter potencialen negativen vpliv na zdravje. Dodatno se v vlažnem zraku poveča tudi količina pršic in mikroorganizmov bakterij in virusov ter plesni, ki povzročajo obolenja dihal in različne bolezni, slabšajo pogoje asmatikom, itd. Ta pojav je znan tudi kot tako imenovan »sindrom bolne zgradbe«, kar v bistvu pomeni bolne stanovalce zaradi nezadostnega zračenja v pogojih sodobnih zrakotesnih energetsko varčnih zgradb s pomanjkljivo izvedenim ali izvajanim zračenjem. Prekomerna vlaga se pojavlja zaradi povišane zrakotesnosti oken in vrat v kombinaciji z nezadostnim prezračevanjem in notranjimi viri vlage. Ustrezna relativna zračna vlaga se giblje med 40 in 60 %. Nižja zračna vlaga pa povzroča “suh zrak“, ki lahko zato vsebuje tudi povišane količine prahu in zmanjšanje koristnih negativnih ionov, kar lahko tudi povzroča probleme dihal. Presuh zrak odpravimo z dodatnimi ukrepi za vlaženje zraka.

S primernim mehanskim prezračevanjem se lahko približamo optimalnemu razmerju med ustrezno zdravo prezračenostjo, racionalno investicijo in stroški ter ekološkim varčevanjem z energijo.

Kakršnikoli so vzroki povišane zračne vlage v bivalnih prostorih in posledično nastanka plesni jih je potrebno regulirati predvsem in najprej tudi z ustrezno učinkovitim in varčnim samodejno kontroliranim prezračevanjem. To je tudi priporočilo evropske regionalne izpostave WHO – Svetovne zdravstvene organizacije, ki ugotavlja povezanost med previsoko vlago in plesnijo s dokazano večjo pojavnostjo raznih, predvsem dihalnih bolezni. Predvsem sta pojava vlage in plesni  izrazito škodljiva za otroke z dihalnimi boleznimi, kot je na primer astma. Same plesni pa lahko povzročajo infekcije, alergije in celo zastrupitve.

Zračenje z mehanskim prezračevanjem je preverjeno racionalna, učinkovita in energetsko varčna ekološka rešitev za probleme, ki jih povzroča prekomerna zračna vlaga in ostali faktorji neprimerne prezračenosti !

Stanovalci ali tipična družina lahko proizvedejo veliko odvečne vlage v stanovanju z svojo prisotnostjo in dejavnostmi  – kuhanjem, pranjem, umivanjem, tuširanjem ali sušenjem perila. Vlago pa dodatno oddajajo tudi sobne rastline in na primer akvariji. Povprečna družina tako pridela dnevno več, kot 10 litrov vode v zračno vlago stanovanja, kar že lahko znese tudi 100 litrov izhlapele vode v enem tednu. Vir vlage pa je lahko tudi sama novogradnja, ki še nekaj časa oddaja vlago dokler se evaporacija ne ustavi ali drugi vzroki, ki jih je potrebno sočasno ustrezno dodatno strokovno sanirati.

Problemi povezani z  vlago se izrazito pojavljajo predvsem v času kurilne sezone, ko so objekti manj prezračeni skozi okna. Kondenzacija zračne vlage se najprej pojavi na hladnejših  površinah, zato je potrebna tudi primerna izolacija.

Razni zidni premazi proti vlagi lahko zaščitijo zidove ne odstranijo pa problema prekomerne vlage v zraku!

V primeru sanacije starejših gradenj se predvsem pri sanacijah, kot je zamenjava starih oken z novimi, kar ima za posledico večjo zatesnjenosti stavbe,  pojavlja povišana vlaga predvsem v povezavi z neprimernim zračenjem. Za pravilno in energetsko varčno zračenje je potrebno zagotoviti primerno izvedeno mehansko prezračevanje s katerim se izognemo potrati toplotne  energije, stanovalcem pa zagotovimo primerno kvaliteto zraka.

Za več informacij v zvezi z možnostmi, prednostmi in stroškovno racionalnostjo vašim potrebam prilagojenega varčnega prezračevanja za kontrolo vlage, kakor tudi o vgradnji in nakupu ter varčevanju z energijo se obrnite na nas. Sistem zračenja izvajamo z izbranimi kvalitetnimi prezračevalnimi enotami priznanih EU proizvajalcev. Dodatna pojasnila in  informacije pa lahko najdete tudi na naših spletnih straneh.

Razmnoževanje in kopiranje tega zapisa delno ali v celoti v komercialne namene ni dovoljeno !